RO | EN


Kazimiera ZimblytėKazimiera Zimblytė (Kazė, n. 1933, satul Briedžiūnai – d. 1999, Vilnius, Lituania) a trăit și a lucrat în Vilnius și satul Briedžiūnai, Lituania. Absolventă a Institutului de Artă de Stat din Vilnius (astăzi, Academia de Arte din Vilnius), specializată în textile, a fost una dintre primele femei artist care au intrat în lumea exclusiv masculină a picturii lituaniene și a supus provocarilor canonul realismului socialist și și-a expus propria viziune asupra artei occidentale. La începutul anilor 1960, a creat cu succes proiecte textile pentru producția de masă, dar câțiva ani mai târziu a renunțat la o carieră în arta aplicată, împreună cu siguranța socială pe care aceasta o furniza și s-a concentrat pe pictura și instalațiile abstracte, care erau văzute destul de rău de catre ideologii sovietici. Nu a fost recunoscută oficial în timpul perioadei sovietice. Picturile ei au fost expuse în spații neoficiale (expoziția din editura Vaga din Vilnius în 1968 a fost închisă la o zi după deschidere), și casele private ale Juditei și Vytautas Šerys în 1969 și 1970, și ale Marijei și Vladas Vildžiūnas în 1978 și 1979 la Vilnius.

Primele instalații ale artistei specifice locației au fost în satul sau natal, Briedžiūnai și în casa Marijei și a lui Vladas Vildžiūnas (Jeruzalė Garden) în 1978 și 1979. Prima expoziție oficială a lui Zimblytė a avut loc în Palatul Expozițiilor de Artă din Vilnius în 1988. După ce Lituania și-a redobândit independența, artista a colaborat cu una dintre primele galerii private, Lietuvos Aidas.

Instalație specifică locației Sashes de Kazimiera Zimblytė (Kazė) în satul Briedžiūnai. 1979. Foto: Vladas Vildžiūnas, Vilnius Jeruzalem Art CenterInstalație site-specific a Sashes,  Kazimiera Zimblytė (Kazė) în satul Briedžiūnai. 1979.

Fotografie: Vladas Vildžiūnas, Centrul de Artă Vilnius Jeruzalem
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Presa      
Ediţia 2015      
Ediţia 2017      
Ediţia 2019      
Contact      
                    
logo Bienala Art Encounters conceput în studioul de design Synopsis | logo Bienala 2021 conceput de Alice Voinea
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Presa      
Ediţia 2015      
Ediţia 2017      
Ediţia 2019      
Contact