RO | EN


Karpo GodinaKarpo Godina (n. 1943, Skopje) este fiul lui Viktor Aćimović, fotograf, jurnalist, revoluționar și boem, și al Milenei Godina, actriță și cofondatoare a Teatrului Macedonean de Stat. Și-a petrecut copilăria în Skopje și adolescența, în Maribor. Mai târziu, a început să facă filme experimentale pe peliculă de 8mm. În anii 1960, a studiat film, radio și regie de teatru la Academia de Teatru, Radio, Film și Televiziune din Ljubljana, unde, în prezent, predă ca profesor de regie și imagine de film.

În 1968, regizorul Želimir Žilnik l-a invitat la Novi Sad pentru a lucra ca regizor de imagine și editor al filmului Early Works. Filmul a fost premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de film de la Berlin. Ca regizor de imagine pentru filme artistice de lung metraj, Karpo Godina a colaborat cu mulți regizori, printre care Bato Ćengić, Lordan Zafranović, Ivica Matić, Živojin Pavlović, Dušan Makavejev, Vojko Duletić, Filip Robar-Dorin, Polona Sepe, Dejan Šorak, Stanko Crnobrnja, Zlatko Lavanić, Miran Zupanič.

Ca regizor de imagine, a colaborat, de asemenea, în coproducții americane, englezești și argentiniene. Primul său film artist de lung metraj (în calitate de regizor) a fost The Raft of the Medusa, urmat de Red Boogie (1982) și Artificial Paradise (1990). Aceste trei filme au prezentate la toate marile festivaluri internaționale de film: Cannes, Berlin, Londra, Los Angeles, Tokyo, Sidney, Melbourne, Toronto, Edinburgh, Istanbul, San Francisco, Rotterdam, Strasbourg și multe altele. A fost distins cu mai mult de 40 de premii importante naționale și internaționale. Ca regizor de imagine, a realizat 21 de filme de lung metraj, 26 de scurtmetraje și 12 dramatizări pentru televiziune. Ca editor, a editat cinci filme de lung metraj, 16 scurtmetraje, 11 dramatizări pentru televiziune și șapte filme experimentale pe peliculă de 8mm.

În calitate de regizor de imagine, este membru al IMAGO-European association DoP-London. Juriul IMAGO a numit filmul său The Raft of the Medusa ca fiind cel mai proeminent film al anilor 1980. A fost coordonator de regie pentru 29 de scurtmetraje făcute de studenți, iar aceste filme au obținut în jur de 30 de premii naționale și internaționale. Ca membru al juriului, a participat la mai mult de 50 de festivaluri de film naționale și internaționale. Karpo Godina a regizat, de asemenea, piese de teatru și opere. În 2006, a fost distins cu premiul Prešeren pentru întreaga carieră – cel mai important premiu de stat din domeniul artelor și culturii; în 2013, cu premiul Badjura pentru întreaga carieră – cea mai importantă realizare artistică în domeniul artei cinematografice; în 2019, premiul IRIS – premiul Asociației slovene de regie de imagine pentru cea mai importantă realizare în activitatea de o viață. În 2011, a primit titulatura de Profesor emerit al Universității din Ljubljana. În momentul de față, se pregătește să înceapă filmările la noul său film de lung metraj.Karpo Godina, About the Art of Love or a Film With 14441 Frames, 1972, Iugoslavia. Prin amabilitatea artistului.
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Presa      
Ediţia 2015      
Ediţia 2017      
Ediţia 2019      
Contact      
                    
logo Bienala Art Encounters conceput în studioul de design Synopsis | logo Bienala 2021 conceput de Alice Voinea
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Presa      
Ediţia 2015      
Ediţia 2017      
Ediţia 2019      
Contact