RO | EN


Vesselin DimovVesselin Dimov (Născut la Popovo, Bulgaria la 15 decembrie 1951) trăiește și lucrează în mediul rural. Artist de avangardă, disident. În prezent, lucrările sale timpurii sunt considerate a fi debutul artei contemporane bulgare.

A absolvit Liceul de Matematică din Varna; a studiat instrumente de percuție la Liceul de Muzică ca elev privat, cântând la Varna Big Band. Studiază la Universitatea Tehnică din Varna. Din 1977 până în 1986 a fost instruit de unul dintre cei mai semnificativi artiști din domeniul artelor plastice – marele sculptor bulgar Lyubomir Prahov. Veselin Dimov a participat la cursurile de muzică contemporană ale profesorului Dobri Paliev la Conservatorul din Sofia; din 1987 până în 1992 a studiat I Jin (易经) la biblioteca lui Stefan Hinikov; a explorat structura geometrică și diagramele Marelui Yantra (Shri Yantra).

În perioada 1992-1993, a fost președinte al Adunării Generale a Uniunii Artiștilor Bulgari, când guvernul comunist a fost răsturnat la Congresul extraordinar, iar Uniunea Artiștilor Bulgari a fost reorganizată într-o manieră democratică; a fost membru al consiliului de administrație al UBA din 1992 până în 1995.

1979, Sitting Figure, debut în Trienala Sculpturii în Spațiu Deschis – Varna; a fost invitat la expoziții individuale la Atena, dar până în 1986 participarea sa a fost împiedicată în mod sistematic de către autoritățile comuniste.

Si-a ajutat tatăl să se ascundă în spațiul de sub acoperișul unui vagon al trenului Sofia-Belgrad, în încercarea de a părăsi ilegal țara fără a avea viză de ieșire. Din păcate, tatăl său a fost arestat la frontieră și după 150 de zile de tortură în Direcția Miliției din Sofia, a fost condamnat la 12 ani de închisoare.

-1982, expoziție individuală intitulată Teren și structuri „Teren i konstruktsii“, desfășurată în Grădina Mării din Varna; primul secretar al Partidului Comunist Bulgar de atunci a ordonat scoaterea instalației în termen de 24 de ore, insa autorul nu s-a conformat timp de 45 de zile; la 25 august 1982, expoziția a fost distrusă. -1983, Water Dragon „Voden zmey”, o instalație cinetică colorată la scară mare într-un bazin al râului Veleka; -1984, s-a aventurat să trimită o scrisoare de protest ministrului de interne împotriva sabotării sistematice a expoziției sale în Grecia venita din partea sa; a reușit să aranjeze ca expoziția sa fie scoasă ilegal și transportată în afara țării într-un vagon de cale ferată sigilat; în aceeași toamnă, a avut loc un eveniment în Olanda care a prezentat cultura bulgară prin 12 expoziții, inclusiv comorile tracice, arta medievală și pictura de icoane și întreaga artă a realismului socialist; evenimentul ar fi trebuit să se încheie cu o expoziție individuală a lui Veselin Dimov; acest lucru nu s-a întâmplat niciodată; la conferința de presă, domnul Ruud Lubbers, prim-ministrul olandez de atunci, și-a exprimat nemulțumirea că autoritățile bulgare au împiedicat participarea lui Veselin Dimov, astfel încât lucrările noului artist de avangardă bulgar au rămas necunoscute; după eveniment, pentru „stingerea focului”, Ministerul Culturii a aranjat ca acesta să călătorească la Dordrecht; în cele din urmă, a străpuns baricada; – 1985, Spațiul Magic al lui Tangra „Magichesko prostranstvo Tangra”, o instalație cu camera obscură, Dordrecht, Olanda; -1986, o expoziție de sculptură la Primăria Atenei, împreună cu Lyubomir Prahov; -1986-89 a participat la mai multe concursuri naționale de arhitectură și artă urbană; el și echipa sa au câștigat 11 premii, dintre care două Locul I și două Marele Premiu. -1989 – Piramida aerului „Piramida ot vizduh”, o instalație de mari dimensiuni în aer liber, Studentski Grad, Sofia; -1994 -1995 – Black-White, Visible-Invisible ”Cherno-Byalo, Vidimo-Nevidimo” si Marea Structura Yantra ”Strukturata na Velika Yantra, este autorul unor cărți de desene de artă conceptuală;

La 25 decembrie 1996, în studioul său din satul Zvezdtitsa se formează un grup de artiști, cel mai influent grup de artă din țară – Clubul VarTna. Timp de trei ani la rând, a organizat expoziții naționale „VarTna și Prietenii” în toată țara. În 2000, când Clubul ajunsese pe culmile faimei, l-a părăsit în căutarea unor noi căi. Acum considera că ce este mai bun, de-abia acum urmează.Vesselin Dimov, Water dragon, instalație, 70 x 15 m, râul Veleka lângă satul Kosti, 5 km de frânghie, 96 de grinzi colorate, ascuțite împotriva curentului astfel încât curentul să le scufunde, flotoare din spumă poliuretanică, septembrie 1983. Prin amabilitatea artistului.
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Presa      
Ediţia 2015      
Ediţia 2017      
Ediţia 2019      
Contact      
                    
logo Bienala Art Encounters conceput în studioul de design Synopsis | logo Bienala 2021 conceput de Alice Voinea
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Presa      
Ediţia 2015      
Ediţia 2017      
Ediţia 2019      
Contact