RO | EN


1+2+3+4 O aniversare, busolă pentru viitor

Artiști: Constantin Flondor, Doru Tulcan, Iosif Kiraly, subREAL, Ciprian Radovan, Ana Adan, Tincuta Marin, Pusha Petrov, Ioana Stanca, Genti Korini, Mircea Popescu

Curator: Ami Barak


Prima aniversare din două cifre a galeriei este o ocazie fericită de a organiza o expoziție a artiștilor noștri sub semnul numărului 10. Când avem 10 ani înseamnă ca încă putem număra vârsta cu degetele. Pentru că degetele sunt cele care  contribuie cel mai intens la creație. Am propus artiștilor reprezentați, să realizeze lucrări legate de simbolicul puternic al numărului 10.

O maniera in același timp subtila și ludica, prin care exprimam un omagiu artiștilor noștri prin celebrarea acestei aniversari și pentru vizitatori, să descopere, cu interes sau chiar emoție, inspirația constantă a artiștilor, care au fost toți expuși în galerie.

Tetraktys (sau tetrada) este, potrivit lui Pitagora, cel mai desăvârșit model de creație. El a crezut că 10 = 1 + 2 + 3 + 4, suma care simbolizează valoarea finală și necesară a limitei și a formei, opusă  fără-limitei și haosului. Numărul zece este considerat cel mai perfect număr, deoarece conține unitatea care a făcut totul și zero, simbolul materiei și haosului, din care totul s-a născut; Prin urmare, cuprinde în figura sa creația și necreația, începutul și sfârșitul, puterea și forța, viața și neantul. Potrivit lui Ielena Blavatsky, rusoaica care a fondat teosofia, 1 urmat de 0 reprezintă coloana și cercul, adică principiul masculin și feminin, și acest simbol se refera la natura androgina și, de asemenea, la cea a lui Iehova, care era si mascul și femelă.

Vom folosi această aniversare pentru a ne poziționa pentru viitor, pentru că asta este cel mai important. Dincolo de trecerea unui deceniu, firul conducător al acestei expoziții este o adevărată invitație la descoperire si revelație, promisiunea de a te pierde si regăsi dar si de încântare.


Expoziția se va desfășura în perioada 30 septembrie – 31 octombrie la GALERIA JECZA, Calea Martirilor 1989 51/52, Timișoara
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Presa      
Ediţia 2015      
Ediţia 2017      
Ediţia 2019      
Contact      
                    
logo Bienala Art Encounters conceput în studioul de design Synopsis | logo Bienala 2021 conceput de Alice Voinea
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Presa      
Ediţia 2015      
Ediţia 2017      
Ediţia 2019      
Contact